Porumbel

porumbelPorumbeii sau in latina Columba palumbus, este o pasare apartinand familiei Columbidae.  Are un corp aerodinamic, invelit cu pene bine infipte in piele. Pielea lor produce fulgi si puf, care sunt raspandite intre pene. Are capul mic, in partea anterioara regasim ciocul acoperit cu o materie cornoasa. Porumbeluleste o pasare zburatoare, acest lucru este posibil datorita oaselor subtiri si pline cu aer.

Porumbeii se hranesc cu seminte, acestea sunt apucate cu ciocul si inghitite. Ei traiesc in cupluri, construiesc cate un cuib, in care femelele isi depun ouale. Prima data cand ies puii, acestia nu au corpul invelit cu pene, au ochii inchisi si inca nu pot zbura. Ei sunt hranite de catre porumbelita pana in momentul in care se pot hranii si singuri. Exista mai multe rase de porumbei, aproximativ 313 rase. Pot atinge si greutatea de 2 kg. In general sunt de culoarea gri sau maro, insa regasim si albi sau negrii.

Oamenii au raspandit aproape in toata lumea pe porumbei, asadar pe Pamant aproape nici nu exista loc unde sa nu ii gasim. Pe teritoriul Angliei a ajuns in anii 1955 si in numai 15 ani s-a raspandit pe insulele britanice. In anul 1974 a ajuns si in Portugalia, mai tarziu a inceput sa se raspandeasca catre Africa.

Pana in momentul de fata, au disparut 11 rase dintre ei, iar 8 rase inca din anii 1600. Intre ei se regaseste si porumbelul migrator Ectopistes Migratoriu. Din trecut inca ei au fost tinute pentru carnea lor. Erau usori de prins, insa la sfarsitul anilor 1900 aceasta rasa a disparut.

Porumbeii simbolizeaza in primul rand pacea. In cele mai multe religii reprezinta linistea, intelegerea si pacea. In trecut era simbolul zeitei Istar din Mesopotamia, in Grecia antica, era simbolul zeitei frumusetii si a puritatii. In cultura evreica era simbolul dragostei. In religie considereau ca spiritele mortilor paraseau pamantul in intruchiparea porumbeluleilor. Insa carnea lor constituia o hreana importanta si scumpa. Porumbeii erau folosite si pentru transmiterea mesajelor.

Bolile cele mai frecvente la porumbei

  • Viermi intestinali: stare de somnolenta si lipsa poftei de mancare
  • Coccidioza: puii nu pot ciocni coaja oului si din aceasta cauza mor
  • Salmoneloza
  • Variola